"1 Mart tezkeresinden daha ağır bir tezkereyle karşı karşıyayız"

Gürsel Tekin TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Tezkerenin 9'a 5 kala ana muhalefete, muhalefete verilmesi parlamentoya saygısızlıktır" diyen Tekin, bunu, ana muhalefet olarak kendilerine saygısızlık olarak kabul ettiklerini söyledi.

Tekin, geçmiş dönemlerde, anamuhalefet ve muhalefete, 1 Mart tezkeresi dahil olmak üzere çok ciddi sorunlarla ilgili bilgi verildiğini anımsattı. Ancak bugün  bilgi akışlarının hiçbirinin olmadığını ifade eden Tekin, "Ne zaman görüyoruz, gazetecinin görebildiği kadar muhalefet ve ana muhalefet bu tezkereyi görebiliyor. Siz hangi saatte gördüyseniz, biz de o saatlerde gördük. Bunun daha önce mutlaka bizde olması gerekiyordu. AKP'nin bugüne kadar alışkanlıklarının devamıdır. Bu gerçekten parlamentoya saygısızlıktır. Sayın Cemil Çiçek'i de bu konuda göreve davet ediyorum" diye konuştu.

Netliği olmayan, 1 Mart tezkeresinden daha ağır, anlaşılmayan bir tezkereyle karşı karşıya olduklarını belirten Tekin, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile  dış politika uzmanları ve parti yöneticilerinin konuyu müzakere ettiğini kaydeden Tekin, bunların sonucunda kararlarını vereceklerini bildirdi.

Tekin, Cumhurbaşkanı'nın BM toplantısında iki tezkere geleceğini söylediğini ancak şimdi tek tezkere geldiğini de hatırlatarak, "Sayın Başbakan başka bir şey söylüyor, Sayın Cumhurbaşkanı başka bir şey söylüyor. Bu bir tezkere değil, bu bir torba tezkeredir" dedi.

"Suriye içinde bir güvenli bölge oluşturulması yönünde sinyaller geliyor, sizin bu güvenli bölgeye bakış açınız nedir?" sorusunu Tekin, "BM'nin alacağı kararlar konusunda elbette evet deriz ama burada da bir netlik yok. Geçmiş döneme baktığımızda 1 Mart tezkeresi, bütün uluslararası hukuka uygun hazırlanmıştı burada uluslararası hukuka uygun bir madde de yok onun için torba diyoruz. Türk ordusu ne işgalci bir ordudur ne de darbeci bir ordudur. Biz yurtta sulh cihanda sulh ilkesinin sonuna kadar savunan siyasi partiyiz" diye yanıtladı.

Tezkerelerin kapalı oturumda olabileceğinin anımsatılması üzerine Tekin, "Neyi konuşacağız kapalı toplantıda. Bu kadar ciddiyetsizlik içerisinde siz kapalı yapsanız açıkta yapsanız bir önemi yok" dedi.

Çarşamba, 01 Ekim 2014 13:42