"İş cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçinin hesabını ilgili her kişi ve kurumdan soracağız"

İstanbul Şişli'de, İş Cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçinin hesabını TOKİ dahil, ilgili her kişi ve kurumdan soracak olan CHP, Bakanı istifaya çağırdı.

TOKİ hakkında dava açılacak, hayatını kaybeden işçi ailelerin hukuk mücadelesine destek olunacak. CHP PM üyeleri Gürsel Tekin, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal İstanbul'da bir dizi etkinlikte bulunarak Şişli'de iş cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçinin hesabının sorulacağını belirtti.

Gürsel Tekin, kazanın meydana geldiği alanda, üzerinde İstanbul'daki AVM'lerin işaretli bulunduğu haritayı da göstererek basın açıklaması yaptı ve "İstanbul Şişli'de iş cinayetinde yaşamını yitiren 10 işçinin hesabını TOKİ dahil, ilgili her kişi ve kurumdan  soracağız" dedi ve şunları söyledi;
"Bu yapının sahibinin ifadesinin bile alınmaması, Türkiye'de hukukun nasıl işlediğini göstermesi açısından önemli. Buranın sahibi hala TOKİ. TOKİ burayı devretmiş biliyorsunuz. Tapuyu almamalarının gerekçesi, "15-20 milyar daha nasıl rant edebiliriz?" anlayışında olan firmaların olması. Bu firmalar, kan emici firmalar. Sadece insan hayatını değil, devleti, hukuku yok sayan firmalar. Bunlara kimsenin gücü yetmiyor. Cumhurbaşkanı'nın bile gücü yetmiyor bu lobiye. Bir ülkenin cumhurbaşkanı, yasa dışı bir uygulama ile ilgili yaptırım uygulamayıp, "küstüm" diyorsa, bunun altının iyice araştırılması gerekiyor."

Tekin, inşaattaki dairelerin kime ait olduğunun da önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını belirterek, "TOKİ tamamen yasa dışı bir iş yapıyor. Bütün uygulamaları hukuka aykırıdır. Bugüne kadar uygulamaların tamamında TOKİ suç işliyor. Hem TOKİ hakkında dava açacağız hem de burada hayatını kaybeden kardeşlerimizle ilgili hukuk süreci başlatacağız" dedi.

Türkiye'de iş kazalarında hayatını kaybeden insanların hiçe sayıldığını belirten Tekin, Uluslararası sözleşmelere uygun ve parlamentoda bekleyen yasa düzenlemesi meclise gelirse, en azından bundan sonraki iş cinayetlerinin önüne geçilmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapılacağını ve CHP'nin bu düzenlemeye destek vereceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da kazayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yaptığı açıklamadan bir bölüm okuyarak, "Sen Çalışma Bakanı mı yoksa şikayet bakanı mısın? Açıkça sorumluyu gösteriyor. Bu ifadeleri kullanmak açıkça zulümdür. Eğer bir bakan bunları kullanıyorsa ve kendi döneminde bu kadar işçi ölüyorsa, siyasi ahlak gereği derhal istifa etmelidir" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile kazada ölen işçilerden İsmail Sarıtaş'ın kardeşleri Ferit, Gülay ve Barış Sarıtaş da katıldı. Bu arada Mahmut Tanal da adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu.

Cuma, 12 Eylül 2014 15:42