Gürsel Tekin: Provokasyon yaratma çabası söz konusu olabilir

"Ciddi bir güvenlik zafiyeti var. Saldırının kesinlikle BDP ile bir ilgisinin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz"

"Saldırganın farklı örgütlerle bağlantısının olabileceği ihtimalinin çok yüksek olduğunu da kamuoyuyla paylaşmak istiyorum."

"Bu saldırının parlamento çatısının altında olması gerçekten çok şaşırtıcı. Olağanüstü bir güvenlik çemberinin içinde olduğumuzu biliyorduk. Öyle değilmiş, onu da bu vesileyle öğrenmiş olduk."

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun TBMM'de saldırıya uğramasından sonra Habertürk'ün canlı yayın konuğu oldu ve soruları şöyle yanıtladı;

Sunucu: Yanımızda CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin var. Onunla da bu konunun detaylarını konuşacağız ama dilerseniz önce şöyle bir hatırlayalım. Meclis arası verildi, aradan sonra bütün liderler kürsüye çıktı, gözler CHP grubuna çevrilmişti, Kılıçdaroğlu geliyordu. TBMM Salı günleri çok yoğun olur aslında. Ama biz basın mensupları olarak da bizim girişimiz için en azından bir kart veriliyor. Ziyaretçiler içinde bu geçerli. Sizce bir güvenlik zafiyetimi var? Oradan başlayalım.
Gürsel Tekin:
Kesinlikle yani öncelikle onu söylemek istiyorum. Ciddi bir güvenlik zafiyeti ortaya çıkıyor.
İkincisi, saldırganın bir profesyonel olduğunu da ifade etmek istiyorum. Yani böylede sıradan bir saldırı olmadığını da özellikle BDP'nin grup toplantısının önünde bu olayın olması aynı zamanda bir provokasyon yaratabilir miyim çabası da sözkonusu olabilir.

Sunucu: Ama buradan şunu da açmamızda fayda var. Saldırının hemen ardından Sırrı Sakık CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti ve bizimle bir ilgisi yok dedi.
Gürsel Tekin:
Kesinlikle bir ilgisinin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama eylemi gerçekleştiren kişinin sıradan bir kişi olmadığı her ne kadar emniyet farklı bilgiler vermiş olsa da en azından bizim elimizdeki bilgiler ne kadar sağlıklı bilemiyorum. Tabi ki, önümüzdeki saatlerde özellikle devletin kurumları detaylı bir şekilde araştırıp kamuoyuna sunacak. Ama farklı örgütlerle bağlantısının olabileceği ihtimalinin çok yüksek olduğunu da kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

Sunucu: Efendim karşılıklı bilgilerimizi teyit edelim o zaman. 1986 doğumlu ve Erzurumlu olduğu söyleniyor. Çok sayıda sabıkası olduğu söyleniyor. Orhan Övet ismi olduğu söyleniyor. Sizde bundan farklı bir bilgi var mı?
Gürsel Tekin:
Hayır. Doğrudur yani kimlik bilgileri doğru.

Sunucu: Peki arkasındaki güçler, örgütler diye böyle bir soru işareti uyandırdı mı?
Gürsel Tekin:
Yani elimizdeki verilerin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorum. Tabi ki, çeşitli bilgiler, belgeler var. Özellikle kendisinin Facebook sayfasında farklı örgütlerle yakın temas ve sempatide olduğu cümleleri var. Bütün bunların detaylı bir şekilde araştırılması gerekiyor. Önümüzdeki saatlerde umut ediyorum ki herhalde kamuoyunun kafasındaki soru işaretlerini giderebilecek bir açıklamayı hükümetten bekliyoruz.

Sunucu: Anladığımız kadarıyla en azından Aysun'un söylediği kadarıyla Başbakan önümüzdeki dakikalarda Kılıçdaroğlu’nu arayacak belki de yeni bilgileri paylaşacak. Şu dakikalarda da Meclis Başkanıyla görüşüyor ama bir taraftan da zamanlamaya aslında dikkat çekmek istiyorum. Seçim arası verilmişti, 19 Mart'ta en son açılmıştı meclis, sonrasında kapandı. Bugün ilk grup toplantıları vardı. Haliyle gözler ana muhalefete de çevrilmişti. Aslında baktığımızda sakin bir grup toplantısı olacak diye düşünmüştük biz. Bu olayın olabileceği aklımıza gelmemişti aslında. Zamanlamada seçim sonuçlarıyla bir bağlantısı olabilir mi? Alınan sonuç memnun etmemiş olabilir mi?
Gürsel Tekin:
Hayır hiç ilgisi yok. Yani hani bir partilinin reaksiyonu olsa bunlar böyle değerlendirilebilir ama partiyle ilgisi olmayan, farklı siyasal düşüncede bir insanın eylemini seçim sonuçlarına bağlamak doğru değildir. Seçim sonuçları başka bir şeydir. İkincisi; her şeye rağmen grubumuz yine sakin bir ortamda geçti. Sayın Genel Başkanımızın olağanüstü sağduyusunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunu böyle dramatik bir hale sokmayıp aynı zamanda sükûnete ve barışçıl bir çağrıyla başlamış oldu Sayın Genel Başkanımız. Ama yine tekrarlamak istiyorum bunun klasik bir olay olmadığını benim aynı zamanda aklıma şu soru işaretleri geliyor. Hrant Dink eylemine de baktığımızda benzer sabıkalı insanların kullandığını. Bu alanda da bu isimlerin çok detaylı bir şekilde emniyet mensupları tarafından incelenmesi gerektiği inancı içerisindeyim.

Sunucu: Geçtiğimiz dakikalarda da Akif Hamzaçebi'nin bir açıklaması oldu. İncelemeler sürüyor, bekliyoruz, hukukçularda emniyette takip ediyor. Kimse şiddetle bir yere varacağını düşünmesin yönünde bir açıklaması oldu. Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklaması da aslında bir anlamda tansiyon düşürücüydü. Açıklamasında dikkat çeken noktada şuydu; bu saldırı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlarına ilk yapılan saldırı değil. Geçmişte İsmet İnönü'ye yönelik saldırılarda yapıldı dedi. Sükûnetini korudu ve aslında bir taraftan da bu yönde bir çağrı yaptı CHP lideri.
Gürsel Tekin:
Maalesef bütün tarihimize baktığımızda Sayın İsmet İnönü, Sayın Bülent Ecevit'e, Sayın Baykal'a, hemen hemen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlarının birçoğuna bu tür saldırılar olmuştur. Ama hiçbir saldırı bizim mücadelemizi engellemez. Hiçbir saldırı bizi düşüncelerimizden alıkoyamayacaktır. Onu herkesin bilmesi gerekiyor. Kaldı ki, bu tür saldırılar özellikle hele parlamento gibi bir çatının altında olması gerçekten çok şaşırtıcı. En azından biz öyle biliyorduk. Yani olağanüstü bir güvenlik çemberinin içinde olduğumuzu biliyorduk. Öyle değilmiş galiba onu da bu vesileyle öğrenmiş olduk.

Sunucu: Efendim sizde bizde aslında bir taraftan kamuoyu da az çok Sayın Kılıçdaroğlu’nu tanıyor. Kılıçdaroğlu’nun daha önce yumurtalı bir saldırı oldu, ayakkabı fırlatıldı ama bu daha farklı bakıldığında belki de aslında amacına ulaşmış gibi de görünebilir. Sizce Kılıçdaroğlu bu saldırgandan şikayetçi olur mu?
Gürsel Tekin:
Şunu söyleyeyim, yani saldırının amacı çok önemli. Bir siyasal tepkiyle karşılaşabilirsiniz. Yumurta atılmıştır, sizi protesto edebilir. Bu dünyanın her yerinde olan işlerdir.

Sunucu: Daha önce onlardan şikayetçi olmadığı için soruyorum.
Gürsel Tekin:
Olmadı, elbette. Yani bu seçim dönemlerinde bunlar her zaman olur. Ama bunu oraya bağlamak çok doğru değildir. Bu çok farklı bir şeydir.

Sunucu: Çok teşekkürler efendim.

Salı, 08 Nisan 2014 16:38